tiistai 22. heinäkuuta 2014

Nurmikko kasvaa ja loppukommentit

Nurmikko on kasvanut kahdessa viikossa melkoisella vauhdilla varsinkin kun olemme sadettaneet sitä ja on ollut melko lämmintä.

Etupihan siirtolohkare.
Lupasin vielä tehdä jonkinlaisen koosteen näin viimeiseksi blogiviestiksi koko rakennusajasta. Pidän tämän rakennusblogina, eikä tämä tule jatkumaan minkäänmuotoisena sisustusblogina eteenpäin.

Viime viestissä kävin nopeasti lävitse "asioita" itse talosta. Jos nyt lähtisin rakentamaan niin mitä olen oppinut tästä projektista? Tälläinen talopakettiratkaisu sopi meille hyvin mitä Design-talo tarjosi. Siinä jäi aikaa paljon enempi paneutua suunnitteluun (sähkö, piha, kalusteet, materiaalit yms...). Tunnen itseäni riittävän hyvin, että jos oman työn osuus olisi ollut suurempi ei noihin edellä mainittuihin asioihin olisi enää jaksanut paneutua riittävästi. Tässäkin muuttovalmis konseptissa saa varautua riittävän isoon työn määrään (puiden kaato, maatyöt, pihat, talonmaalaus, siivous, valvonta).  Täytyy myös muistaa, että puoliso on hoitanut lasta yksin nämä ajat kun olen hommaillut talolla ja ei olisi ollut kenellekkään mielekästä jos talonrakennus olisi jollain toisella tavalla toteutettuna kestänyt esim. kokonaisuudessaa sen reilu kaksi vuotta. Nyt projekti kesti noin 9 kuukautta jos lasketaan maatöiden aloittamisvaiheesta. Jos lasketaan rakennusluvan jättämisestä niin aikaa kului reilu vuosi.  

Rakennusluvan jättöön ja materiaalin kasaamiseen kannattaa varata aikaa. Tämä lähinnä siitä syystä, että eri viranomaisilta kestää aikaa saada laput käsiteltyä ja lähetettyä postilla. Varaisin tähän aikaa reilun 2kk kokonaisuudessaan.  Rakennusluvan käsittelyssä on paikkakohtaisia eroja. Kannattaa muistaa myös rakennusvalvonnan kesälomakuukausi, joka pidentää käsittelyä. Meillä käsiteltiin Espoossa lupa noin kolmessa kuukaudessa ja välissä oli se kesälomakuukausi. Maanrakennus kannattaa kilpailuttaa ajoissa ainakin noin 2-3kk ennen töiden alkua. Sähköt ja putkien liittäminen on ehkä maanrakennusvaiheen fataalein kohta aikatauluttaa. Eli sähköyhtiöön, vesihuoltoon, kaukolämpötarjoajaan kannattaa oikeasti olla hyvissä ajoin yhteydessä. Itse olisin heti kun rakennuslupa saapuu hyväksyttynä tai jopa aiemmin. Muistakseni sähköyhtiöllä oli 2kk käsittelyaika tuolla ja sitä sähköä tarvitaan kun perustuksia aletaan tekemään. Tätä ei kaikki ole huomioineet ja tästä syystä jos ajelette autolla uudisrakennusalueella tulee naapureista sähköjohtoja rakennustyömaille kun asiaa ei ole huomioitu riittävän ajoissa. Maanrakennusvaiheessa kannattaa huomioida myös varaukset maalämmölle ja pihavalot, jotka ovat helppo tuossa vaiheessa kaapeloida ja putkittaa. Itse vedin myös ylimääräisen putken mahdollista kuitua varten tontin rajalle ja asennutin siihen vetonarut. Huomion arvoista on myös, että sähköt tontin rajalta tonttikeskukseen kytkee kolmas osapuoli eli ei talotehdas tai sähköyhtiö vaan joudut palkkaamaan sähköfirman tekemään tuon.

Suunnitteluvaiheessa eniten omaa panostusta meillä meni sähkösuunnitelmiin. Pistorasioiden paikat, valokatkaisijat, LED-valot, pihavalot yms....Kannattaa oikeasti varata tähän aikaa 2-3 viikkoa. LVI-suunnitelmat oli mielestäni helpommat kun niihin ei omat taidot riittäneet hirveästi kommentoimaan.  Myös kaluste- ja pintamateriaalivalintoihin saa kulumaan aikaa. Näistä päävastuu kyllä siirtyi vahvasti kauniimmalle puoliskolle.

Kannattaa hommata vaihtolava mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tontille, koska roskaa alkaa tulla melkoisella vauhdilla talopaketin saapumisen jälkeen. Kannattaa myös miettiä mitä tekee puujätteelle ottaako sen talteen ja polttaa vai miten tekee. Suosittelen myös riistakameran asentamista tontille. Sellaisen joka lähettää kuvan sähköpostiin. Riistakamerasta näkee jos tontille tulee lähetys tai suojapeitteet ovat lähteneet tuulessa irti tai jos tontilla on asiaton vierailija yms....  

Talopaketin saapumisen jälkeen talolla kannattaa käydä usein ja jos näkee epäkohtia niin kertoa niistä mahd.pian timpureille tai talotehtaan valvojalle niin asioihin voidaan puuttua. Myös yleinen siisteys kannattaa mielestäni pitää sillä tasolla, että talolla voidaan toimia tehokkaasti ja turvallisesti. Itse kävin talolla lähes joka päivä seuraamassa miten työt edistyy ja hommailemassa omia hommiani. Design-talon extranet on kätevä työkalu hahmottaa projektin eri vaiheita ja sitä kannattaa käyttää hyväksi. Suosittelen myös vahvasti, että valokuvaa kaikki rakennusvaiheet. Paljon kuvia joka vaiheesta näistä on hyötyä kun joskus pitää selvittää putken tai sähköjohdon paikkaa.

Espoon rakennusvalvonnan kanssa kaikki meni hienosti ja itselle jäi sellainen tunne, että rakennusvalvonta oli oikeasti rakentajan puolella asioissa ja neuvoi ja valvoi järkevästi tätä projektia.

Talon ulkomaalaus on ehkä yksittäinen isoin oman työn vaihe rakentamisessa ja siihen kannattaa varata aikaa muutama viikko. Samoin pihojen tekemiseen saa aikaa kulumaan. Nyt kun ollaan muutettu taloon sisään niin nopeasti on uuden talon tavat tulleet tutuiksi. Toivottavasti tästä blogista on ollut jollekkin apua ja multa on monesti kysytty että suositteletko rakentamista niin jätän tälläkin kertaa vastaamatta, koska en tiedä oikeaa vastausta siihen. Matka on ollut pitkä mutta palkitseva.

Kiitos kaikille blogia seuranneille ja hyvää loppukesää!

4 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksesta! Hienoa että homma on edennyt hyvin ja matka on ollut palkitseva. Itseäni aina kiinnostaa lukea näistä kokemuksista, meilläkin tuttava alkaa rakentamaan keväällä. Hyviä vinkkejä, etenkin tuo vaihtolavan vuokraus on sellainen jota en edes ajatellut. Täytyykin jakaa tämä kirjoitus hänelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä blogi toimii myös itselle hyvänä muistilistana asioihin mitä tuli tehtyä. Olen yrittänyt aina välillä päivitellä rakentamisen jälkeekin asioita mitä mieleen on tullut....

      Poista
  2. Tätä blogia on ollut ihana seurata. Hyvä vinkki, että tuo vaihtolava kannattaa heti hankkia. Meillä on tosiaan pihan raivaus alkamassa keväällä. Kiitos siis tästä! https://www.kuljetuskm.com/vaihtolavat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa jos blogista on ollut apua. T:Villa Värri

      Poista