torstai 26. helmikuuta 2015

Puolivuotta asuttu (kokemuksia)

Päätin postata vielä ainakin tämän yhden viestin blogiin. Saattaa olla, että postaan vielä vuoden asumisen jälkeen yhden kirjoituksen.


Tosiaan reilu puolivuotta ollaan asuttu talossa ja asumisaika on mennyt todella hyvin. Talo ja tekniikka on tullut pikkuhiljaa tutuksi. Muuton jälkeen ei ole ilmennyt mitään isoja muutoksia tai korjauksia vaativia kohtia. Syksyllä kun kylmät ilmat tulivat huomasin, että pari huonetta olivat melko viileitä vaikka huonekohtaisesta termostaatista oli väännetty lämmöt täysille. Ilmoitin tästä Design-talolle ja sieltä tulikin kaveri korjaamaan asian. Teknisessä tilassa olevat termostaatin säätimien metalliliuskat eivät olleet oikein kunnolla paikoillaan ja pikku korjauksella homma lähti toimimaan. Myös TV-antenniin laitettin vahvistin jälkikäteen, koska lumisateilla ja hieman sumuisimmilla ilmoilla television kuva alkoi heikentyä. Antennivahvistin korjasi tämän asian. Meillä oli myös yksi keittiön kaapin ovi jälkitoimituksessa (paikoillaan oli ovi joka oli väärän kätinen) ja pienoisen säädön ja odottelun jälkeen ovi saatiin vähän ennen joulua vihdoin ja viimein paikoilleen. Samalla yksi keittiön laatikoston vedin vaihdettiin, koska siitä tuntui puuttuvan likaahylkivä pinnoite kokonaan. Kiertoilmauuni alkoi pitämään jossain vaiheessa jäähtyessään kummaa ääntä ja korjaaja tilattiin takuun piirissä paikalle. Vika selvisikin pian eli jäähdytystuulettimen yläpuolelta oli suojapelti hieman taittunut ja otti kiinni jäähdyttimen propelliin. Homma korjaantui suoristamalla tuo suojapelti. Internet yhteys pätki aluksi muutamia kertoja mutta soitto Elisan tukeen ja niiden lähettämän asentajan avulla saatiin toimivat kupariparit ja yhteyslaitteiden portit kuntoon.

Syksyllä hommasin halkaisukoneen ja täytin puuvaraston klapeilla. Tammikuussa vaihdoin ilmastointilaitteeseen suodattimet, jotka olivatkin melkoisen likaiset. Suositus on että nuo suodattimet vaihtaa pari kertaa vuodessa.  Jonkun verran on tullut säädettyä teknisessä tilassa olevaa Oumanin lämmönsäädintä, koska alkutalvesta sisälämpötila nousi hieman liian korkealle. Säätämällä lämmityskäyrää homman sai haltuun melko helposti. Varmaan pitää jatkaa säätöä vielä ensi talvena, että saa takanpoltosta parhaan hyödyn irti.

Sähkönkulutus on normaaliarkena ollut talossa noin 20-30 kWh/päivä. Lepotilassa talo kuluttaa sähköä noin 4-6 kWh/päivä. Talo on kaukolämmöllä lämpiävä. Kaukolämmönkulutus on ollut kuukaudessa 400-1750 kWh luokkaa. Tämä riippuu lähestulkoon kokonaan ulkolämpötilasta. Takalla toki voi kulutukseen vaikuttaa positiivisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti