torstai 23. kesäkuuta 2016

Vuosi 2016 toi paljun takapihalle

Vuosi on taasen vierähtänyt viime päivityksestä ja tässä pieni yhteenveto mitä on tapahtunut. Rakentaminen on lähinnä keskittynyt pihan ehostukseen ja puiden pilkkomiseen. Tontille on istutettu mm. muutama pensasmustikka sekä mustaviinimarja pensas. Naapurissakin on rakennustyöt päästy vuoden alussa aloittamaan. Talon terassit tuli öljyttyä taasen tänä keväänä.

Suurin yksitäinen ponnistus on tähän mennessä ollut paljun käyttöönotto takapihalle. Paljuksi valitsimme varaosasaatuvuuden ja suositusten peruteella Suomalaisen Kiramin paljun ulkokaminnalla sekä muovisisustalla. Päälle hommattiin eristekansi jotta lämmöt pysyvät paremmin tallessa. Sepelipeti paljulle oli tehty jo rakennusaikana ja riitti kun siihen toi hieman hiekkaa ja laittoi 50x50 betonilaatat. Eilen koeponnistettiin paljua ja todettiin se erittäin mielyttäväksi. Toimiva mökin korvike eikä ole pitkämatkakaan polskuttelemaan. Paljun reunalle hommasin SI 2000 kevytsuodattimen ja kemikaaleiksi valitsin aktiivihappipaketin. Veden vaihtovälinä olen pitänyt noin viikkoa. Varmaan kemikaaleja enempi annostelamalla vesi pysyisi parempana pidempäänkin mutta en ole nähnyt tarvetta venyttää aikaa enempää. Viikon välein olen pessyt paljun painepesurilla joka on ehdoton tälläisessä hommassa. Aikaa paljun täytössä puutarhaletkulla menee noin 2 tuntia ja lämmitykseen näin lämpöisellä kelilla ja 20kW ulkoisella kamiinalla toiset 2 tuntia.Paljun ympärille olisi tarkoitus vielä rakentaa patiota mutta eiköhän sen tuossa loppukesästä saa sitten valmiiksi. Hyvät Jussit kaikille!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Päivitys 16.7.2016

Huomasin paljua käytettäessä, että 50x50 betonilaattojen väliin jäävistä aukoista tahtoi vesi hieman huuhtoa saumaus- ja asennushiekkaa pois. Normaalikäytössä tästä ei varmaan isoa ongelmaa tulisi mutta lasten polskiessa paljussa vettä lentelee huomattavasti enempi ympäriinsä. Ratkaisuna ongelmaan päätin valaa pakkasen ja veden kestävästä kuivabetonista kannen laattojen päälle. Samoin jos paljun ympärille ensikuussa rakennetaan patiota niin nyt paljun siirtäminen on vielä helppoa.


Lähtötilanne oli tämä. Samalla suoristin tuon kannen irrottamalla laatat ja laittamalla lisää hiekkaa niiden alle. Oikeastaan jätin pienen kaadon kanteen, että siihen lentänyt vesi menisi tuonne metsään päin. Ennen betonin valamista kastelin laatat perusteellisesti että betoni tarttuoso paremmin. Kastelin kantta kuivumisen aikana, että se ei kuivu liian nopeasti. Näin kannesta saa hieman kestävämmän ja hiushalkeamia ei pääse niin helposti syntymään. Koko hommassa aikaa kului noin 4-5 tuntia joka sisälsi paljun siirrot ja purkamisen yms... 

Homma onnistui hyvin ja käyttökokemukset paljastavat onko ratkaisu hyvä. Kuivumista odottelin kolme päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti